Schumann / Csajkovszkij

ZAK bérlet 02

Jegyvásárlás

Hűségprogram
2022 október 12 | szerda | 19:30 - 22:00
1061 Budapest Liszt Ferenc tér 8., Zeneakadémia, Nagyterem
5 500, 4 500, 3 800, 2 900 Ft

Nehéz időkben is számíthatunk művész barátaink szolidaritására. Bár más kulturális intézményekhez hasonlóan zenekarunk is drasztikus forráselvonással küzd, és ezért műsoraink és működésünk gyors átalakítására kényszerülünk, sok segítséget is kapunk. Varga Gilbert világhírű magyar karmester annak érdekében, hogy október 12-i zeneakadémiai koncertünk megvalósulhasson, lemondott az őt megillető teljes honoráriumról – ezzel szeretne a mostani helyzetben segíteni együttesünkön, egyben zenei ajándékot adni a magyar közönségnek. Gesztusáért hálásak vagyunk!

Két magával ragadó romantikus hegycsúcs, két lehengerlő előadó. Schumann művét a kor egyik legnagyobb zongoristája mutatta be (volt egypár akkortájt), aki történetesen a szerző felesége, egyben legfőbb múzsája is volt. Csodálatos szerelmi történetük szépségét csak mélyíti az utolsó évek drámája, amikor Schumann önként vonult elmegyógyintézetbe, nehogy zavarodottságában kárt tegyen imádott társában. Csajkovszkij drámája sem volt kisebb fél századdal később, és Schumannhoz hasonlóan talán ő is önként lépett Charon ladikjába.

Ez az este az érzelmekről szól: Schumann és Csajkovszkij is azoknak a nagy, végzetszerű érzéseknek zenei megfogalmazói, amik cunamiként sodorták magukkal a romantikus művészetet. Persze a legfőbb hajtóerő a Nagy Szerelem volt: Schumann a zongoraversenyt feleségének és egyben élete szerelmének, Clara Wieck-nek komponálta, akivel kapcsolatuk az atyai tiltás miatt csak nagy küzdelmek árán teljesedhetett be. Boldog családi életükre a pecsétet Schumann elhatalmasodó elmebaja ütötte rá, aki utolsó, tiszta tudatú gesztusával is imádott feleségét óvta, hisz azért vonult önként elmegyógyintézetbe, hogy ne veszélyeztesse elborult pillanataiban Clarát. Egy nagy szerelem minden vihara ott lüktet a zongoraversenyben, Schumann egyik legismertebb művében, ahogy ugyanez a szenvedély fűti Csajkovszkij nagy hármasának első tagját, a IV. szimfóniát is. A Danubiát a magyar származású Gilbert Varga vezényli – ezen az estén először –, aki elegáns megjelenésével, autoritásával a régi, nagy karmesteriskola egyik utolsó képviselője. Az előadás két dallamos, könnyen megközelíthető és magával ragadó zeneműve a kezdő koncertlátogatónak is maradandó élményt ígér.

2022 október 12 | szerda | 19:30 - 22:00
1061 Budapest Liszt Ferenc tér 8., Zeneakadémia, Nagyterem
5 500, 4 500, 3 800, 2 900 Ft
Műsor

Schumann
a-moll zongoraverseny, op. 54

szünet

Csajkovszkij
IV. f-moll szimfónia, op. 36

Beavató

Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus a zeneakadémiai koncertek előtt az esti programhoz kapcsolódóan informatív, ugyanakkor szórakoztató előadásokat tart, amelyek megmutatják a művek közötti összefüggéseket, az aznapi koncert műsor-összeállításának szempontjait. A 17.45-kor kezdődő előadások aznapi koncertjeggyel látogathatók.