Kodály Kórus Debrecen

Az énekkar 2011-től Kodály Zoltánné Péczely Sarolta jóváhagyásával a Somogyi-Tóth Dániel igazgatása alatt álló Kodály Filharmónia Debrecen részeként, a nevet váltó zenekarral (Kodály Filharmonikusok Debrecen) még szorosabb együttműködésben Kodály Kórus Debrecen néven működik.

Az 1955-ben Gulyás György által alapított Debreceni Kodály Kórus megalakulása idején először a Zeneművészeti Szakiskola énekkaraként működött. Első nagy nemzetközi sikerét - akkor még leánykari kategóriában - 1958-ban, a walesi Llangollenben rendezett kórusversenyen aratta. Egy évvel később Arezzóban kiérdemelt győzelmük már a vegyeskar pályafutását indította el. A Kodály Kórus 1971-től hivatásos együttesként működik, fenntartója az ország második legnagyobb városa, Debrecen. Az együttes repertoárja rendkívül széles, a kíséret nélküli, a cappella művektől az európai zeneirodalom legjelentősebb oratorikus alkotásain át a legújabb kortárs énekkari kompozíciókig terjed. Számos hazai és külföldi zeneszerző kompozíciójának ősbemutatója, illetve első magyarországi megszólaltatása kapcsolható nevükhöz.
A Kodály Kórus Debrecen megalakulása óta a kortárs kóruszene egyik legfontosabb ihletője, megrendelője, előadója. Története 56 évében megszámlálhatatlan ősbemutató és magyarországi bemutató fűződik az együttes nevéhez. A Bartók Béla Nemzetközi Kórusversennyel szorosan együttműködve, a Debreceni Filharmonikus Zenekarral, mai nevén a Kodály Filharmonikusokkal együtt rendszeresen közreműködik kortárs oratóriumok ősbemutatóján, és repertoárján is tartja azokat. Az első ilyen jellegű megrendelés Szokolay Sándor: Istar pokoljárása c. oratóriuma volt 1961-ben, amely a bemutatót követően hazánkon kívül is több alkalommal elhangzott. E darabot az együttes Kocsis Zoltán vezényletével 'újra' bemutatta 2011-ben. Gyöngyösi Levente 2010-ben komponált új oratóriumot az együttesnek Missa vanitas vanitatum címmel, amely az ősbemutatót követően 2011-ben Budapesten és Debrecenben is újra megszólalhatott. Csak a tavalyi évben még két kortárs oratóriumot vett bérleti sorozatába az együttes: Csemiczky Miklós: Carmina universitatisa és Vajda János: Magnificatja szerepelt műsoron. A közönség minden rétegét megcélzó műsorpolitikának köszönhetően ezekre a hangversenyekre is minden jegyet el tudott adni az intézmény, sőt, egyes koncertekre pótszékeket kellett beállítani.

Az ősbemutatók mellett számos magyarországi bemutatót is említhetünk a Kodály Kórus Debrecen neve mellett. Az elmúlt években Sven-David Sandström és Alfred Schnittke a cappella művei hangzottak el az énekkar előadásában.

A Kodály Kórus házigazdája a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenynek. A belátható jövőben továbbá Johann Sebastian Bach életművére épülő fesztivált tervezünk a Kodály Filharmonikusokkal együtt, építve arra, hogy Debrecenben minden adott ehhez: kiváló zenekar és kórus, remek orgonák és koncerthelyszínek. Fontos esemény 2012-ben a 150 éves debreceni zeneoktatást ünneplő eseménysorozat, melyben a szervezési feladatokon túl természetesen a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok fontos fellépő lesz.

Elismerések
1980 - Csokonai-díj
1992 - Artisjus-díj
1994 - Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj
2003 - Pro Arte Hungarica
2004 - Artisjus-díj
2005 - Kölcsey-díj
2006 - Magyar Örökség-díj; Bartók emlékdíj
2008 - Kölcsey ösztöndíj